Miljardi-investointeja, uusia yhteyksiä, yöjunat tekevät paluun – Euroopan rautateille povataan uutta kultakautta

Huoli ilmastonmuutoksesta saa yhä useamman vaihtamaan lennot junaan. Nopeammat verkkoyhteydet mahdollistavat myös junissa työskentelyn aiempaa tehokkaammin.

Euroopan unioni
Teksti
Mika Horelli

Euroopan raideliikenteeseen povataan renessanssia. Huoli ilmastonmuutoksesta on saanut kuluttajien asenteet muuttumaan ennakoitua nopeammin ja yhä useampi pyrkii välttämään lentämistä.

Junamatkustamisen suosio on kasvanut Euroopassa tasaisesti viime vuosina. EU:n tilastovirasto Eurostatin mukaan 2017 oli jo viides peräkkäinen vuosi, jona matkustajamäärät jatkoivat tasaista kolmen prosentin kasvuaan.

Maanosan rautatieyhtiöt puhuvat vielä kovemmasta kasvusta viime vuosien osalta.

Raiteille siirtyminen on helppoa varsinkin tiheään rakennetussa Keski-Euroopassa. Merkittävä osa kaupunkien välisistä etäisyyksistä on niin lyhyitä, että juna kuljettaa matkustajan keskustasta keskustaan usein samassa ajassa tai jopa nopeammin kuin lentokone.

Hyvä esimerkki on Brittein saarilta Kanaalitunnelin kautta Manner-Eurooppaan liikennöivä Eurostar-juna, joka taittaa matkan Lontoosta Brysseliin ja Pariisiin vajaassa parissa tunnissa. Lentämällä matkaan tuhrautuu merkittävästi pidempään, jos huomioidaan myös lentoliikenteen vaatimat varoajat, tarkastukset ja matkat kentille.