Merkittävä takinkääntö brexit-rintamalla: Pohjois-Irlannin unionistit hyväksyvät sittenkin maakunnan jäämisen EU-sisämarkkinoille

Jousto Irlannin rajakysymyksessä voi helpottaa brexit-neuvotteluiden etenemistä.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Tähän asti Pohjois-Irlannin demokraattisen unionistipuolueen DUP:n linja on ollut ehdoton. Brexit ei saa aiheuttaa tilannetta, jossa Pohjois-Irlannin asema poikkeaisi millään tavalla Yhdistyneen kuningaskunnan muista osista Englannista, Skotlannista tai Walesista.

Yllättäen keskiviikkona 18. syyskuuta puolueen puheenjohtaja Arlene Foster kuitenkin ilmoitti, että DUP voisikin hyväksyä ratkaisun, jossa Pohjois-Irlanti jäisi yhdessä Irlannin tasavallan kanssa Euroopan unionin sisämarkkinoille. Ehtona oli, että ratkaisu ei vaaranna Pohjois-Irlannin perustuslaillista asemaa osana Britanniaa. DUP vastustaa jyrkästi ajatuksia Pohjois-Irlannin ja Irlannin yhdistymistä.

Financial Times -lehti arvioi, että DUP:n suunnanmuutos voi helpottaa brexit-neuvotteluita, joiden yksi polttavimmista kipupisteistä on ollut Irlannin raja.

Jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, Irlannin ja Pohjois-Irlannin väliin syntyy EU:n sisämarkkinoiden ulkoraja. Tämä toisi rajatarkastukset Irlannin saarelle.

Yksi ratkaisuvaihtoehto olisi tehdä Pohjois-Irlannista erityistalousalue, jossa noudatettaisiin jatkossakin EU:n sisämarkkinoiden pelisääntöjä. Rajatarkastukset tehtäisiin tällöin Pohjois-Irlannin ja Britannian välillä. On kuitenkin vielä epäselvää, miten tällainen malli toimisi käytännössä.