Mepit hermostuivat taas EU-komissioon, joka ”tutkii” yhä Puolan ja Unkarin tukien jäädyttämistä – törkeää, sanovat parlamentaarikot

Ursula von der Leyenin mukaan parlamentti ei ole riittävän tarkoin yksilöinyt, mihin nimenomaisiin oikeusvaltioperiaatteen loukkaamisiin se viittaa. 

EU-tuki
Teksti
Mika Horelli

Euroopan komissio on torjunut Euroopan parlamentin kesäkuussa esittämän vaatimuksen Puolan ja Unkarin pakottamiseksi takaisin oikeusvaltioruotuun.

Parlamentin kesäkuisessa päätöslauselmassa komissiota vaadittiin tammikuun alussa voimaan astuneiden sääntöjen mukaisesti jäädyttämään Puolan ja Unkarin EU:lta saamat tukirahat, kunnes maat ovat taipuneet noudattamaan EU:n oikeusvaltioperiaatteita. Päätöslauselman ensimmäinen allekirjoittaja oli Suomen Petri Sarvamaa (kok.)

Samalla parlamentti uhkasi aloittaa oikeustoimet Euroopan komissiota vastaan, jos komissio ei aloita pakkotoimia Unkaria ja Puolaa vastaan. Niiden mahdollisuudesta sovittiin vuonna 2020 samaan aikaan koronalevytyspaketin kanssa. Sopimuksen mukaan komissio voi keskeyttää EU-tukirahojen jakamisen niihin EU-maihin, jotka eivät noudata unionin peruskirjassa määriteltyjä oikeusvaltioperiaatteita.

Parlamentti myös varoitti, että komission on nautittava parlamentin luottamusta

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti kuitenkin kirjeessään maanantaina 23. elokuuta EU-parlamentin puhemiehelle David Sassolille, ettei komissio ryhdy parlamentin vaatimiin toimenpiteisiin, koska parlamentti ei ole päätöslauselmassaan riittävän tarkoin yksilöinyt, mihin nimenomaisiin oikeusvaltioperiaatteen loukkaamisiin se vaatimuksellaan viittaa.