Meksikonlahti: Kongressi syyttää BP:tä välinpitämättömyydestä ja omahyväisyydestä

Barack Obama
Teksti
Netta Vuorinen
Meksikonlahti
Öljy on päässyt ylittämään puomin, joka ympäröi Cat Islandia Louisianan rannikon puolelta. Kuva Derick E. Hingle / AP / Lehtikuva.


Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on ehtinyt vierailla öljyn saastuttamalla Meksikonlahdella neljä kertaa. Nyt presidentti aikoo pitää ensimmäisen televisioidun puheensa kansalle virkahuoneestaan käsin keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa. Kyseessä on harvinainen tapaus, sillä yleensä puheet liittyvät sotiin ja vastaaviin katastrofeihin.

Puheen sisältö on jo pääpiirteittäin tiedossa. Presidentti määrää maan johdolle raskaan tehtävän: Meksikonlahden luonnon palauttamisen tilaan, jossa se oli ennen kuin huima öljymäärä kyllästi meren ja rannikkon. Öljykatatrofin uhreille presidentti lupaa apua korvausrahastosta, jonka kasaaminen lankeaa öljy-yhtiö BP:lle. Obaman puheen tarkoitus lienee myös painostaa maan kongressia toimimaan nopeasti ja muuttamaan energiaan ja ilmastoon liittyvää lainsäädäntöä.

Puhuttelemalla kansaa Obama valmistaa näyttämön keskiviikkoiselle kokoukselle, jossa presidentti tapaa brittiläisen BP:n ylimmän johdon. Aikaisemmin Obamaa on syytetty liiallisesta puolueettomuudesta öljyvuodon suhteen, mutta nyt presidentti pyrkii osoittamaan olevansa tilanteen tasalla.

Meksikonlahti
Öljy ei ole päässyt Mississipissä sijaitsevalle kuuluisalle Long Beachille asti, suurelta osin vedenalaisen DeSoton kanjonin vuoksi. Scott Berry leikki rantavedessä tyttärensä Cecelian kanssa. Kuva Patrick Semansky / AP / Lehtikuva.

BP:n Yhdysvaltain pääjohtaja Lamar McKay on kutsuttu huomiseen kokoukseen puhumaan syvissä vesissä tapahtuvan öljynporauksen turvallisuudesta. Yhtiön toimitusjohtaja Tony Hayward puolestaan on kutsuttu erikseen puhumaan Deepwater Horizonin onnettomuudesta.

Yhdysvaltain kongressin jäsenet Henry Waxman ja Bart Stupak lähettivät Haywardille sunnuntaina kirjeellisen kysymyksiä, johon toimitusjohtajan odotetaan torstaina vastaavan. Kirjeessä siteerataan myös BP:n insinöörejä ajalta ennen onnettomuutta.

Insinöörit kuvailivat Deepwater Horizonin poraustöitä ”painajaismaiseksi” vain kuusi päivää ennen kohtalokasta räjähdystä. Ilmeisesti BP oli jo porauskuilun rakentamisen aikaan löysäillyt turvallisuuskysymyksissä.

”Vaikuttaa kovasti siltä, että yhtiönne on toistuvasti valinnut riskipitoisia toimenpiteitä vähentääkseen kuluja ja säästääkseen aikaa”, Waxman ja Stupak kirjoittavat. ”Jos näin on todella käynyt, BP:n välinpitämättömyys ja omahyväisyys ovat aiheuttaneet Meksikonlahden katastrofin.”

Lue myös muut SK:n jutut aiheesta täältä.

Lähteet: AP, BBC News