”Meillä on jäätynyt sota ja hauras rauha” – Bosnia-Hertsegovina on jäänyt pahasti jälkeen naapureistaan

Maata repivät edelleen vanhat kansallisuuskiistat. Myös korruptio näivettää yhteiskuntaa, ja uudistukset ovat jumissa.

SARAJEVO–Markalen torilla käy kuhina. Sarajevon pääkadun markkinapaikka on kaupunkilaisten suosiossa. Täältä saa edullisesti vihanneksia, hedelmiä, kukkia ja vaatteita.

Katetun toriaukion takakulmaan pystytetty kivipaasi muistuttaa 25 vuoden takaisesta tragediasta. Kaupunkia piirittäneen serbiarmeijan kranaattitulituksessa kuoli silloin 68 ihmistä.

Keskustasta lentokentälle johtavalla Zmaja od Bosnea -kadulla on ruuhkaa. Bosnian sodan aikana, vuosina 1992–1995, Sarajevon halkaisevaa valtaväylää kutsuttiin tarkka-ampujien kujaksi, sillä serbijoukot tulittivat ympäröiviltä kukkuloilta kaikkea, mikä liikkui.

Valtakadun varrella sijaitseva hotelli Holiday (aikaisemmin Holiday Inn) nousi sodan aikana legendaariseen maineeseen ulkomaisten toimittajien ja rauhanneuvottelijoiden majoituspaikkana. Se piti ainoana hotellina ovensa auki koko Sarajevon piirityksen ajan. Mutta sisään mentiin silloin takaovesta, tarkka-ampujien takia.

Kadun toisella puolella sijaitseva parlamenttitalo tuhoutui pommituksissa pahoin. Se on nyt kunnostettu ja sen viereen on noussut saudiarabialaisella rahalla kaupungin suurin kauppakeskus SCC.