Margaret Thatcher paukutti käsilaukullaan briteille historian parhaan EU-sopimuksen – ja nyt Britannia aikoo heittää sen roskiin

Britannian parlamentti äänestää lauantaina, hyväksyykö se tuoreen erosopimuksen. Jos näin ei käy, sopimukseton ero on taas askeleen lähempänä.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Jos Britannian hyväksyy tuoreen EU-erosopimuksen, Britannia luopuu vapaaehtoisesti luopumassa EU-jäsensopimuksesta, joka on parempi kuin millään jäsenmaalla on koskaan ollut – ja jollaista yksikään jäsenmaa koskaan tulee saamaan.

Parlamentin alahuone äänestää erosopimuksesta lauantai-istunnossaan 19. lokakuuta 2019. Britannian ja EU:n erosopimus valmistui torstaina 17. lokakuuta. Muun muassa pohjoisirlantilainen puolue DUP on jo ilmoittanut, että ei tue sopimusta parlamentissa, ja sen läpimeno onkin täysin epävarmaa.

EU-jäsenyytensä alusta asti Yhdistynyt kuningaskunta on onnistunut edellyttämään, että sitä kohdellaan erityistapauksena, jolle on suotava kaikki sen haluamat poikkeukset EU:n säännöistä.

Heinäkuussa 1984 Euroopan neuvoston kokouksessa Ranskan Fontainebleaussa Margaret Thatcher esitti vaatimuksen historiallisella tavalla: käsilaukkuaan paukuttamalla. Hän vaati Britannialle pysyvän vuosittaisen jäsenmaksupalautuksen. Maalle luvattiin joka vuosi takaisin 66 prosenttia sen edellisenä vuonna maksamasta EU:n nettojäsenmaksusta.

Jälkeenpäin sopimusta pidettiin puhtaasti kiristämällä saatuina lunnaina siitä, että Britannia pysyy unionissa. Vuosina 1985–2014 Yhdistynyt kuningaskunta oli saanut tämän sopimuksen perusteella jo 111 miljardin euron palautukset EU:n budjetista.