Mafian epäillään peukaloivan koronarokotteiden jakelua Italiassa – Tuloksena yli 8000 turhaa kuolemaa, tutkijat arvioivat

Tilastojen mukaan Italiassa on rokotettu enemmän alle 60-vuotiaita kuin yli 80-vuotiaita. Ennen aikojaan rokotettuja on kirjattu terveydenhuollon henkilöstöön kuuluviksi.

Italia
Teksti
Mika Horelli

Italiassa on herännyt vahvoja epäilyksiä siitä, että järjestäytynyt rikollisuus on päässyt vaikuttamaan maan koronarokotusjärjestykseen.

Koronakuolleisuus yli 65-vuotiaiden parissa on jatkanut Italiassa nousuaan, vaikka naapurimaissa luvut ovat rokotusten johdosta kääntyneet selkeään laskuun.

Pääministeri Mario Draghin mukaan on selviä merkkejä siitä, että suuri määrä nuorempia henkilöitä on kiilannut rokotusjonoissa iäkkäämmän väestön ohi.

Virallisten tilastojen mukaan Italiassa on tähän mennessä rokotettu enemmän alle 60- kuin yli 80-vuotiaita.

Osin asia selittyy paikallisviranomaisten toisistaan poikkeavilla tavoilla tulkita keskushallinnon ohjeita. Italiassa rokotusten käytännön toteuttaminen on 20 alueen vastuulla. Osassa maata muun muassa sotilaat, vangit tai opettajat ovat voineet saada ohjeiden vastaisesti etusijan rokotusjonossa.