Mädäntynyt poliittinen kulttuuri ajoi Itävallan syvään kriisiin – ”Huippupoliitikkojen korruptio pilaa demokratian”

Uutisanalyysi: Liittokanslerin virasta eronnut Sebastian Kurz yrittää pitää ohjakset käsissään ja suunnittelee paluuta maan johtoon.

Lahjontaa, valheita ja ostettuja lehtijuttuja ja mielipidemittauksia. Itävallan politiikan mädännäisyys paljastui karkeasti viime viikolla, kun tiedot liittokansleri Sebastian Kurziin kohdistuvista korruptiosyytöksistä tulivat julki.

Talousrikollisuutta tutkiva syyttäjänvirasto WKStA epäilee Kurzia ja useita muita konservatiivisen kansanpuolueen (ÖVP) johtohenkilöitä muun muassa lahjonnasta ja valehtelusta. Virasto julkisti perjantaina kaksi laajaa raporttia, yhteensä 490 sivua, joissa perustellaan syytöksiä.

”Sebastian Kurz on keskushenkilö. Kaikki teot on tehty ensisijaisesti hänen etujensa mukaisesti”, syyttäjäviraston tutkijat toteavat.

Kurz on kiistänyt syyllistyneensä laittomuuksiin. Poliittinen paine kasvoi kuitenkin viikonloppuna niin kovaksi, että hän joutui eroamaan liittokanslerin tehtävästä.

Kurz yrittää pitää silti ohjakset tiukasti omissa käsissään. Hän aikoo jatkaa ÖVP:n puheenjohtajana ja ottaa itselleen myös parlamenttiryhmän johtajan tehtävät, mikä antaisi hänelle paljon sananvaltaa. Ja mikä tärkeintä, parlamenttiasema takaa toistaiseksi myös syytesuojan.