Macron vai Le Pen? Epämääräisyys murentaa ennakkosuosikin asemaa

Uuden presidentin on vaikea saada enemmistön tukea kesäkuisissa parlamenttivaaleissa, uskoo professori Louis Clerc.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Ranskan presidentinvaalien voittajakaksikko on historiallinen. Toisella kierroksella 7. toukokuuta kohtaavat sitoutumaton liberaali Emmanuel Macron ja äärioikeiston Marine Le Pen.

Mistä tämä kertoo, Turun yliopiston poliittisen historian professori Louis Clerc?

”Ensin on todettava, että Kansallinen rintama on mitä perinteisin ranskalainen puolue. Le Penin perhe on ollut mukana presidentinvaaleissa jo lähes 30 vuotta.”

”Macron on täysin eri tapaus ja uusi ilmiö. Hän tulee poliittisten puolueiden ulkopuolelta, mikä aiheuttaa hänelle myös ongelmia.”

Mitä nämä ongelmat ovat?

”Toisella kierroksella on aina se riski, että muut puolueet eivät ohjeista äänestäjiään, jolloin he jättävät äänestämättä. Toinen kysymys on, millaisen enemmistön Macron saisi kesäkuun parlamenttivaaleissa.”

Voiko hän saada parlamentin enemmistön tuen ilman perinteistä puoluekoneistoa?

”Se tulee olemaan vaikeaa. Ranskassa oli neljännen tasavallan aikana ’troisième force’ eli kolmas voima -nimisiä koalitiohallituksia. Tämä olisi jotakin täysin uutta viidennessä tasavallassa. Se vaatisi kompromisseja, neuvottelua ja ehkä myös hallitusohjelman.”

Mistä Macron saisi silloin äänet taakseen?

”Todennäköisesti sosialistipuolueen oikeistosiivestä ja Tasavaltalaiset-puolueen vasemmistosiivestä. Siitä tulisi keskustalainen niin sanottu kolmas voima, joka ei olisi oikeistoa eikä vasemmistoa.”

”Jos hän saa enemmistön, se olisi todennäköisesti tämänkaltainen. Ranskan poliittinen maisema piirtyisi uudelleen.”

Mitä tarkoittaa, jos Macron ei saisi enemmistön tukea?

”Koalitio voisi olla myös ad hoc -enemmistö, jolloin enemmistö pitää neuvotella aina erikseen. Se olisi kuitenkin kaikkein huonoin ratkaisu.”

”Macronin ideat ovat olleet hyvin retorisia.”

Vaali-iltana julkaistu mielipidemittaus lupasi Macronille toisella kierroksella 68 ja Le Penille 32 prosenttia äänistä. Onko peli jo pelattu?

”Jos katsoo mielipidelukuja, peli on pelattu. Macron voittaa kirkkaasti. Mutta täytyy katsoa myös tuoreempia mittauksia. Ihan varma ei voi olla, koska tilanne liikkuu niin nopeasti.”

Mitkä asiat uhkaavat hänen ennakkosuosikin asemaansa?

”Uskon, että hän yrittää nyt konkretisoida talousohjelmaansa. Macronin ideat ovat olleet hyvin retorisia. Se on ollut hänen ongelmansa.”

”On myös muita kysymysmerkkejä. Kuten jos vapunpäivän mielenilmaukset yltyvät väkivaltaisiksi tai kahdenvälinen debatti Le Peniä vastaan menee huonosti.”

Mikä ratkaisee toisen kierroksen 7. toukokuuta?

”Suuri juttu on, kenen taakse muut puolueet asettuvat.”

”Laitavasemmiston Jean-Luc Mélenchon on ollut epävarma. Mittava osa hänen äänestäjistään jättää todennäköisesti äänestämättä. Suurin osa sosialistipuolueen äänestäjistä äänestää Macronia.”

”Oikeiston François Fillonin äänet jakaantuvat kolmeen osaan. Kolmasosa jättää äänestämättä, kolmasosa äänestää Macronia ja kolmasosa Le Peniä.”