Lomalle koronakäytävää pitkin, mukaan terveyspassi – Turismista riippuvaiset maat pohtivat, miten pelastaa edes osan tuloistaan

Matkailu kattaa jopa kymmeniä prosentteja eräiden Etelä-Euroopan maiden bruttokansantuotteesta. Tänä vuonna tuloista jää saamatta valtaosa.

Italia
Teksti
Tuula Koponen

Koronaviruksen vuoksi asetetut rajoitukset ovat käytännössä pysäyttäneet matkailun. Tämä on valtava ongelma monelle Etelä-Euroopan valtiolle, joiden talous on käytännössä riippuvainen turistien tuomista tuloista.

Esimerkiksi Kroatiassa matkailu tuottaa viidenneksen maan bruttokansantuotteesta. Maassa vierailee yli 20 miljoonaa turistia vuodessa. Eniten saapuu Itävallasta ja Saksasta.

Kroatian matkailuministeri Gari Cappelli on arvioinut, että koronakriisi leikkaa tämän vuoden matkailutuloista 75 prosenttia. Maassa mietitäänkin nyt kuumeisesti keinoja, joilla edes osa sesongin tuloista voitaisiin pelastaa.

”Matkailu voisi ensiksi alkaa syrjäisemmillä alueilla, yksityismajoituksissa, venesatamissa ja leirintäalueilla, jotka ovat lähellä luontoa ja joissa on helppo välttää kontakteja toisiin ihmisiin”, Cappeli arvioi.

Toiveikkaimpien arvioiden mukaan Kroatia voisi alkaa avata rajojaan 18. toukokuuta alkaen. Kokonaan toinen kysymys on, mistä kaikkialta ja millä ehdoilla Kroatiaan on tuolloin mahdollista matkustaa.