Lisää yhteisvastuuta, vähemmän budjettikuria? Italian ja Ranskan johtajat löysivät toisensa ja puuhaavat Merkelin tyhjiön täyttämistä

Uutisanalyysi: Mario Draghin ja Emmanuel Macronin liittoa vauhdittavat Saksan sekava valtapoliittinen tilanne ja pandemian aiheuttama velkojen kasvu.

Angela Merkel
Teksti
Tapio Nurminen

Mario Draghi ei Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtajana nauttinut Saksassa suurta suosiota. Ei, vaikka hän vuonna 2012 pelasti euron kuuluisalla ”teemme kaiken voitavan” -puheellaan.

Saksalaisten mielestä hillitty italialainen hoiti erityisesti markkinatulipalon jälkisammutustyöt huonosti. EKP syyti markkinoille rahaa liikaa ja liian kauan. Korot lakkasivat olemasta.

Pankkitilillä rahojaan makuuttava ja tasaista tuottoa havitteleva saksalainen säästäjä oli ultralöysän rahapolitiikan suuri kärsijä.

Toisin kuin Suomessa, Saksassa korkotuottoja tuijottava säästäjä on paljon merkittävämpi poliittinen tekijä kuin korkomenoja kauhisteleva asuntovelallinen.

Velkakriisivuosien valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble syytti Draghin tasoittavan rahapolitiikalla tietä oikeistopopulistisen ja EU-vastaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) vaalivoitoille.