
Linkedinistä tullut myös vakoilijoiden värväyspaikka – uratiedot voivat paljastaa heikon kohdan
Tietojen kalastelu tapahtuu usein ensin valeprofiilien avulla. Kun joku on havaittu riittävän kiinnostavaksi, häntä lähestyvät oikeat ihmiset.
Kiina käyttää sosiaalista mediaa vakoilijoiden värväämiseen yhä innokkaammin. Kiinan toimintatapoja avasi New York Times -lehti laajassa artikkelissaan 27. elokuuta.
Erityisesti Linkedin-sovelluksesta on tullut tehokas rekrytointiväline, koska miljoonat korkeasti koulutetut ammattilaiset eri maissa hakevat sen kautta uusia töitä.
Kiinan turvallisuusviranomaisten mieltymys Linkedin -sovellukseen hyödyntämiseen johtuu osaltaan myös siitä, että se on ainoa merkittävä länsimainen sosiaalisen median sovellus, jonka käyttöä Kiina ei ole estänyt. Linkedinillä on maailmanlaajuisesti noin 575 miljoonaa käyttäjää, joista Kiinassa on yli 42 miljoonaa. Myös Suomessa sovelluksen käyttäjien määrä ylitti miljoonan vuonna 2018.
Yhdysvaltain liittovaltion vastavakoilukeskuksen NCSC:n vastavalittu johtaja William Evanina kertoo lehdelle keskuksen varoittaneen vakavasti Microsoftin omistamaa Linkediniä kiinalaisista valetileistä. Viraston keskeinen tehtävä on torjua amerikkalaisten henkilöiden värväämistä muiden maiden tiedusteluorganisaatioiden palvelukseen.
Eveninan mukaan kiinalaiset ovat huomanneet, että on monin verroin tehokkaampaa seuloa kerralla sopivia rekrytoitavia lähettämällä tuhansia houkuttelevia yhteydenottoja Linkedinin kautta Kiinasta kuin pyrkiä löytämään sopivia kohteita yksi kerrallaan paikan päällä Yhdysvalloissa.