Liettua saamassa naispresidentin

EU-komissaari Dalia Grybauskaitélta odotetaan ratkaisuja Liettuan talousongelmiin.

Dalia Grybauskaité

Liettua saa todennäköisesti naispresidentin ensi sunnuntaina järjestettävissä vaaleissa. Mielipidemittausten mukaan valtaosa äänestäjistä kannattaa poliittisesti sitoutumatonta Dalia Grybauskaitéa, 53, joka toimii nykyisin Brysselissä EU:n talous- ja budjettikomissaarina.

Eroava presidentti Valdas Adamkus, 82, on nauttinut laajaa arvostusta, mutta hän on toiminut virassaan jo kaksi kautta, eikä voi siten asettua enää ehdolle.

Adamkus on entinen Yhdysvaltain kansalainen. Hän onnistui nostamaan presidentti-instituution arvostuksen pohjamudista, jonne se vajosi Rolandas Paksasin lyhyen kauden aikana.

Paksasia syytettiin yhteyksistä Venäjän mafiaan. Hänet erotettiin virastaan parlamentin päätöksellä 2004, jonka jälkeen Adamkus palasi presidentiksi.

Grybauskaite ei ole paluumuuttaja, mutta hän on opiskellut ja työskennellyt vuosia ulkomailla. Mielipidemittausten mukaan hän saa todennäköisesti jo ensimmäisellä kierroksella yli 50 prosenttia äänistä, jolloin toista kierrosta ei tarvitsisi järjestää lainkaan.

Pahimmat kilpailijat, 1990-luvun alussa pääministerinä toiminut Kazimiera Prunskiene sekä entinen valtiovarainministeri Algirdas Butkevicius jäävät kyselyissä alle kymmeneen prosenttiin.

Grybauskaitélta odotetaan ratkaisuja vaikeisiin talousongelmiin, vaikka presidentin tehtävät liittyvät lähinnä ulkopolitiikkaan. Liettua on selviytynyt talouskriisistä toistaiseksi muita Baltian maita helpommalla, mutta tilanne on nyt kärjistymässä. Liettua saattaa joutua turvautumaan Latvian tavoin Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n apuun.

”Elinkeinoelämä tukee Grybauskaitéa, sillä hän on hyvin suorasanainen ja analyyttinen. Hän tuntee Liettuan kipupisteet ja tietää mitä tässä tilanteessa pitää tehdä”, sanoo Vilnan suomalaisen killan puheenjohtaja Pasi Harttunen, joka vetää kansainvälisen MPS-yhtiön toimintoja Baltiassa.

Vastustajat ovat vihjailleet Grybauskaitén mahdollisesta homoseksuaalisuudesta – hän on naimaton eikä hänellä ole lapsia. Grybauskaité kiisti huhut hiljattain liettualaisen nettisivuston haastattelussa.

”Jos kysytte, olenko lesbo, niin vastaan, että en ole”, hän totesi suoraviivaiseen tyyliinsä.

Suomenkuvalehti.fi seuraa Liettuan vaaleja Vilnassa.

Kuva John Thys / AFP / Lehtikuva