Libyan iskut: Uusimmatkaan superlentokoneet eivät riitä jatkossa

ilmaiskut
Teksti
Jyri Raivio

Länsimaat valmistautuivat käyttämään Libyassa kaikkein uusinta lentokalustoaan. Suomen Horneteilla ei olisi mitään roolia maassa, jonka ilmavoimat on tuhottu.

Yhdysvaltain ilmavoimat käytti Libyan ensimmäisissä iskuissa myös kalleinta konettaan, tutkassa lähes näkymätöntä B-2-pommittajaa. Se nousi ilmaan Whitemanin lentotukikohdasta Missourista, pudotti lastinsa Libyaan ja palasi samalle kentälle. Kuva Kenny Holston / AFP / Lehtikuva.


Yhdysvaltain johtama länsiliittoutuma jatkoi vielä tiistaina Libyan ilmapuolustusjärjestelmän jäljellä olevien rippeiden tuhoamista. Operaatioiden määrä on kuitenkin jyrkästi vähentynyt viikonlopusta, jolloin valtaosa Muammar Gaddafin ilmavoimista ja ilmatorjunnasta tehtiin toimintakyvyttömäksi, pääasiassa noin 130 Tomahawk-risteilyohjuksen iskuilla.

Ne tekivät lopun Gaddafin aika isoista, mutta perin vanhentuneista ja huolto-ongelmien vuoksi jo ennen sotaa lähes toimintakyvyttömistä ilmavoimista. Operaatiota toistaiseksi johtavan amerikkalaiskenraali Carter Hammin mukaan Libyan ilmavoimat ei enää viikonlopun jälkeen ole lentänyt.

Näin ollen on turhaa enää edes keskustella Suomen ilmavoimien mahdollisesta osallistumisesta operaatioon. Suomessa on Naton testit läpäissyt lento-osasto, mutta se kuten koko Suomen ilmavoimat toimii vain ilmasta ilmaan eli ampuu alas vihollisen lentokoneita, joita ei siis Libyassa enää ole. Ilmasta maahan -toimintakyvyn rakentaminen on Suomessa vasta alkumetreillä. Nyt ja vielä moniin vuosiin Suomen Horneteille ei olisi Libyassa mitään käyttöä.

Vanhaa kalustoa, ja uuttakin

Vanha Mirage 2000 on Ranskan ilmavoimien keskeinen konetyyppi myös Libyan-operaatioissa. Nämä koneet toimivat Solenzaran tukikohdasta Korsikalla. Kuva / AFP / Lehtikuva.

Toistaiseksi julkisuuteen on tihkunut vain vähän tietoa siitä, millaisella kalustolla operaation ensimmäinen vaihe toteutettiin. Avainroolissa olivat kuitenkin vanhat, jo Persianlahden sodassa noin 20 vuotta sitten maailmanmaineeseen nousseet Tomahawk-risteilyohjukset, joista suuri osa laukaistiin sukellusveneistä Välimereltä.

Jo ennen operaation alkua läntiset sotilaslähteet kuitenkin kertoivat valmistautuvansa käyttämään Libyassa kaikkien uusintakin arsenaaliaan. Ranska otti brittien ja amerikkalaisten suureksi harmiksi ilmeisesti varaslähdön ja käytti ensimmäisissä iskuissaan myös uusinta Dassault Rafale -kalustoaan. Tämä jo 25 vuotta sitten ensimmäisen kerran lentänyt torjuntahävittäjä/rynnäkkökone on tähän saakka ollut vain rajoitetussa käytössä Afganistanissa.

Britit valmistautuivat käyttämään uusinta Typhoon-konettaan ensimmäistä kertaa tositoimissa. Kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n ensimmäiset lennot Libyan ilmatilaan lennettiin kuitenkin vanhoilla Tornado-rynnäkkökoneilla Britannian tukikohdista. Pitkä siirtolento edellytti useita ilmatankkauksia.

Myös Yhdysvaltain ilmavoimat valmistautui käyttämään ensimmäistä kertaa sodassa uusinta konetyyppiään, F-22 Raptoria. Se on viidennen sukupolven ilmaherruushävittäjä, jonka elektroniikka ja aseistus tekevät siitä tehokkaan aseen myös vihollisen ilmatorjuntajärjestelmien tuhoamisessa.

Ensimmäisen viikonlopun iskuissa Yhdysvaltain ilmavoimat käytti myös kolmea häive- eli huonosti tutkassa näkyvää B-2-pommikonetta. Ne lensivät Libyaan välilaskutta tukikohdastaan Missourista ja palasivat saman tien takaisin. Yhdysvallat ainakin valmistautui käyttämään myös uusimpia miehittämättömiä Global Hawk -tiedustelukoneitaan

Ilmaherruus ei välttämättä riitä

Liittoutuman ilma-armadan yleisin konetyyppi Libyassa on F-16. Tämä Yhdysvaltain ilmavoimien kone starttasi Avianosta Pohjois-Italiasta jälkipoltin loimottaen sunnuntai-iltana. Kuva Giuseppe Cacace / AFP / Lehtikuva.

Lähipäivinä koalitio keskittyy tuhoamaan Gaddafin venäläisvalmisteisen ilmatorjuntajärjestelmän rippeitä. Siihen käytetään vanhempaa kalustoa, useiden eri maiden F/A 18 Horneteja, F-16-koneita, Tornadoja ja ranskalaisten Mirageja. Tutkavalvontakoneet varmistavat, ettei ilmatilassa liiku mitään.

Sen jälkeen on edessä voittamattoman ilma-aseen suuri ongelma, joka on toistunut kovin monessa muussakin viime vuosien konfliktissa.

Täydellinen ilmaherruus ei tuo ratkaisevaa etua, jos Gaddafi siirtää sodankäynnin asutuskeskuksiin. Niissä olevien kohteiden pommittaminen on siviiliuhrien vuoksi poliittisesti lähes mahdoton tehtävä. Se on sotilaallisestikin hyvin vaikeata, ellei kaupungeissa ole liittoutuneiden omia sotilaita maalittamassa kohteita yläpuolella lentäville koneille. YK:n päätöslauselma kuitenkin nimenomaisesti kieltää ulkopuolisten maajoukkojen lähettämiseen Libyaan.

Aiheesta lisää
Päivän kuva: Tämä ydinsukellusvene pommitti Libyaa (Suomenkuvalehti.fi 21.3.2011)
Päivän kuvat: Taistelu Libyasta uutiskuvina – hävittäjän tuho (Suomenkuvalehti.fi 19.3.2011)
SK:n jutut arabimaiden kuohunnasta