Lentoyhtiöiden etujärjestö: EU:n komissio pakottaa lentämään ”haamulentoja” tyhjillä koneilla

Matkustajamäärät ovat yhä hyvin pieniä, mutta EU:n slot-sääntö painostaa lentämään ensi talvena vähintään 50 prosenttia lennoista. Muussa tapauksessa vuoro menetetään ja se saattaa olla tulevaisuuden bisneksen kannalta tuhoisaa.

EU-komissio
Teksti
Jyri Raivio

Tuhannet tyhjät tai lähes tyhjät matkustajakoneet lentävät ensi talvena Euroopan ilmatilassa ja aiheuttavat lentoyhtiöille suuria kustannuksia ja ilmastolle valtavia, turhia päästöjä.

Lentoyhtiöiden mielestä ”haamulentoihin” pakottaa EU:n komission uusi päätös ensi talvikauden niinkutsutuista sloteista Euroopan vilkkaimmilla kentillä. Slot on koneen lähtöön ja laskeutumiseen varattu muutaman minuutin aikaikkuna.

Komissio on päättänyt, että lentoyhtiön on ensi marraskuusta huhtikuuhun käytettävä vähintään puolet sille myönnetyistä sloteista saadakseen pitää ne. Jos käyttö jää vähemmälle, aikaikkunat annetaan jollekin toiselle yhtiölle.

Slotien menetys voi rajoittaa ratkaisevalla tavalla yhtiön mahdollisuuksia päästä takaisin hyviin kilpailuasetelmiin siinä vaiheessa, kun pandemia joskus hellittää ja yhä pahasti lamassa oleva lentoliikenne elpyy. Niinpä jotkut yhtiöt mieluummin lennättävät tyhjiä koneita kuin menettävät slotinsa.