Lentokone käännytettiin "pommiuhan" takia Minskiin – Raportti avaa nyt oppositiovaikuttajan pidätykseen johtaneita tapahtumia

Uhkausviestien lähettäjä jäljitettiin sveitsiläiselle palvelimelle.

Teksti
Jyri Raivio

YK:n alainen kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO on saanut valmiiksi tutkinnan puoliväkisin tehdystä matkustajakoneen käännyttämisestä Valko-Venäjän Minskin lentokentälle.

Ryanairin kone oli toukokuussa matkalla Kreikan Ateenasta Liettuan Vilnaan, kun se ohjattiin pommiuhan varjolla laskeutumaan Minskiin. Koneen kyydissä oli valkovenäläinen oppositiovaikuttaja Roman Protasevitš, jonka Valko-Venäjän viranomaiset pidättivät heti koneen laskeuduttua.

Tapaus herätti suurta ja närkästynyttä kansainvälistä huomiota ja johti laajoihin pakotetoimiin Valko-Venäjää vastaan. Se tulkittiin eräänlaiseksi valtiolliseksi lentokonekaappaukseksi semminkin, kun Valko-Venäjän kerrottiin lähettäneen hävittäjäkoneensa Ryanairin Boeing 737-koneen siivelle varmistamaan, että kone todella kääntyy Minskiin.

ICAO:n raportin tekijät törmäsivät Valko-Venäjällä suuriin ongelmiin. Monia asiakirjoja ja tallenteita ei enää ollut saatavilla, eikä kaikkia haluttuja osallisia saatu haastateltaviksi.

Selkeää vastausta vaille jäi peruskysymys: kuka oli pommiuhkauksen takana?