Lentäviä takseja, dinosauruspuisto ja keinokuu – Saudi-Arabia kaavailee utopiametropolia öljynjälkeiselle ajalle

Fantasiahanketta hidastavat samat ongelmat kuin Saudi-Arabian aiempia yrityksiä hankkia öljyvaroista riippumattomia ulkomaisia investointeja.

Saudi-Arabia suunnittelee noin 500 miljardin dollarin investointia uuden superkaupungin rakentamiseksi aavikolle, joka sijaitsee Punaisenmeren rannassa, maan luoteisnurkassa.

Noin 26 000 neliökilometrin alueelle rakennettavan uuden Neom-metropolin suunnitelmat ovat kunnianhimoiset. Kruununprinssi Mohammad bin Salmanin unelmissa siitä tulisi Piilaakson, Hollywoodin ja Ranskan Rivieran risteytys kaikkine mahdollisine tulevaisuuden herkkuineen.

Nimi Neom muodostuu kreikan kielen sanasta uusi ja arabian kielen sanasta tulevaisuus. Hanketta johtavan Nadami al Nasrin mukaan rakennustyöt on jo aloitettu: rakenteilla on lentokenttä. Myös kuninkaallinen palatsi on ensimmäisten kohteiden listalla.

Suunnitelmien mukaan tulevaisuudessa Neomin liikenne sujuu lentävillä droonitakseilla, ja autoja ei tarvita muuta kuin satunnaiseen huvitteluun. Asunnot varustetaan viimeisimmällä robottiteknologialla, joka huolehtii sekä siivouksesta että asukkaiden terveyden tarkkailusta.

Kaupunki ympäröidään keinokastelun avulla luodulla vihervyöhykkeellä, ja siellä tuotetaan säännöllisesti keinotekoisia sateita.