Lentäjien työolot tutkittiin – Ryanair on tylyin työnantaja

Työntekijöiden selvä sortaminen ei vielä ole näkynyt onnettomuustilastoissa.

halpalentoyhtiöt
Teksti
Jyri Raivio

Eurooppalaiset liikennelentäjät jos ketkä ovat todellista kahden kerroksen väkeä. Kaikki tekevät suunnilleen samaa työtä eli kuljettavat ihmisiä kentältä A kentälle B. Työ on kaikille vaativaa, mutta työehdoissa ja työsuhteissa on valtavia eroja.

Yhden ohjaamon vasemmalla eli kapteenin tuolilla saattaa istua veteraani, joka nauttii viisinumeroista kuukausipalkkaa ja huristelee kentälle työsuhdeautolla. Hän saa koulutuksensa ja univormunsa firmalta ja asuu työmatkoillaan viiden tähden hotelleissa. Työsuhde on vakiintunut ja päättyy hyvään eläkkeeseen.

Viereisen koneen perämiehen paikalla saattaa istua ihan toisenlainen ammatinharjoittaja. Nuori perämies on maksanut itse peruskoulutuksestaan rapiat 100 000 euroa ja tyyppikoulutuksesta yli 20 000 lisää.

Hän kustantaa itse työpukunsa ja asuu omalla kustannuksellaan halvimmassa hostellissa. Hän työskentelee niin sanotulla nollatuntisopimuksella eli tarvittaessa töihin tulevana ja saa palkkaa vähän toista tonnia tai ääritapauksissa ei mitään.

Jotkut jopa maksavat työnantajalle saadakseen uralla etenemisen kannalta välttämätöntä lentokokemusta. Sosiaaliturva on olematon, sairaanakin on raahauduttava töihin, koska palkka tulee lentotuntien mukaan ja poissaolo voi vaikeuttaa urakehitystä.