Lennon MH370 arvoitus jäi ratkaisematta: Täydellinen rikos taivaalla?

Selittämätön katoamistapaus johti seurantajärjestelmien kehittämiseen kaikille liikennekoneille.

Teksti
Jyri Raivio

Australian viranomaiset ilmoittivat tiistaina 17. tammikuuta, että lähes kolme vuotta sitten kadonneen Malaysia Airlines -lentoyhtiön Boeing 777-koneen, lentovuoron MH370, etsinnät eteläisellä Intian valtamerellä on lopetettu.

lmailuhistorian laajin etsintäoperaatio maksoi mukana olleille Australian, Malesian ja Kiinan valtioille 135 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli lähes 127 miljoonaa euroa ja tuotti täydellisen vesiperän.

Uhrien omaisille päätös etsintöjen lopettamisesta oli musertava pettymys. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan omaiset kutsuvat päätöstä ”vastuuttomaksi” ja vaativat sen peruuttamista.

Tämä vaatimus tuskin johtaa mihinkään. Etsinnöistä vastanneen viranomaiskonsortion JACC:n tiedotteen mukaan nyt on etsitty 120 000 neliökilometriä merenpohjaa löytämättä yhtään mitään.

Etsintäalue perustuu ”parhaaseen käytettävissä olevaan tieteeseen ja teknologiaan ja alansa johtavien ammattilaisten mallinnuksiin ja neuvoihin”. Silti koneen hylkyä ei ole löytynyt, joten etsintöjä on turha jatkaa.