Ajan kysymys

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, maan urheilijat suljettiin ulos kansainvälisistä kilpailuista. Pian heitä kuitenkin alettiin haikailla takaisin. Urheilujärjestöjen johdossa on monia, joita sota ei häiritse.

urheilu
Teksti
Jukka Heinonen

Neljä päivää sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan, Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) suositti ”raskain sydämin”, että lajiliitot sulkisivat venäläiset urheilijat pois kilpailuista. Kehotus koski myös liittolais­valtio Valko-Venäjän edustajia.

KOK perusteli päätöstä sillä, että monet ukrainalaiset olivat hyökkäyksen vuoksi menettäneet mahdollisuuden osallistua kansainvälisiin kisoihin.

Suositus oli poikkeuksellinen, sillä olympialiikkeen missio on koota maailman urheilijat kilvoittelemaan rauhanomaisesti yhdessä, ristiriidoista ja sodista huolimatta. Toisaalta yhtä laajaa yhden valtion toiseen kohdistamaa hyökkäystä kuin Venäjän tekemä ei ollut nähty maailmassa vuosikausiin.

Liitot ottivat kehotuksen tosissaan. Huhtikuussa Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat olivat jo lähes tyystin kansainvälisen kilpailutoiminnan ulkopuolella. Mestarien liigan finaali Pietarissa ja useat muut Venäjälle myönnetyt urheilutapahtumat oli peruttu.