Laivaselkkaus Välimerellä nosti Naton sisällä kytevät riidat taas esiin – Turkki vaatii Ranskalta anteeksipyyntöä

Ranskalaisten mukaan turkkilaisalukset uhkasivat Ranskan laivaa tämän valvoessa Libyan asevientikieltoa merellä.

asevienti
Teksti
Mika Horelli

Kesäkuun 2020 tapahtumat Välimerellä ovat tuoneet läntistä sotilasliittoa NATO:a repivät sisäiset kiistat yhä selvemmin päivänvaloon.

Riitelyn ytimessä on Turkki, jonka tulkitaan presidentti Recep Tayyip Erdoğanin komennossa toimivan entistä omapäisemmin – piittaamatta maan liittolaissuhteista.

Viimeisin konflikti sai alkunsa 10. kesäkuuta. Kreikan mukaan sen laivaston fregatti Spetsai oli partioimassa Kreetan lounaispuolella. Sotalaiva lähetti helikopterinsa tutkimaan tarkemmin Tansanian lipun alla purjehtinutta, Cirkin-rahtilaivaa, joka oli matkalla Turkista kohti Libyaa.

Spetsai oli liikkeellä osana Euroopan unionin maaliskuussa 2020 aloittamaa IRINI-nimistä yhteistoimintaoperaatiota, jonka tarkoitus on valvoa YK:n määräämän Libyan aseidenvientikiellon toteutumista. Cirkinin epäiltiin kuljettavan muun muassa panssarivaunuja ja muuta aseistusta Libyan hallitukselle. Turkkilaisten mukaan Cirkin kuljetti vain lääketieteellisiä tarvikkeita Turkin suojeluksessa.

Kolme Cirkiniä saattanutta turkkilaista sotalaivaa varoitti kreikkalaisfregattia tai sen helikopteria lähestymästä rahtilaivaa.