Laiton villieläinkauppa siirtyi verkkoon: Instagramissa myydään eläviä simpansseja, Facebook-ryhmässä norsunluuta

Tutkija vaatii somejäteiltä kovempia toimia kaupan kitkemiseksi. Laittomassa kaupassa liikkuu miljardeja euroja.

internet
Teksti
Veera Pennanen

Myynnissä on norsunluusta valmistettuja sormuksia ja käsikoruja. Tai jos tiikerinkynsiriipus innostaa enemmän, samalta Facebook-sivustolta saisi myös sellaisen. Kun käyttäjä kysyy sormuksen hintaa, myyjä kehottaa sopimaan kaupan yksityiskohdista yksityisviestillä.

Uhanalaisten eläinten osista valmistettuja koruja kauppaava Facebook-sivusto ei ole ainoa laatuaan. Sosiaalisen median eri palveluissa myydään yhtä lailla eläviä eläimiä, eläinten osia kuin villieläinten lihaa.

Suosittuja tuotteita ovat muun muassa sarvikuonon sarvi sekä tiikerien ja muurahaiskäpyjen osat. Myös harvinaisia kasveja löytyy.

Facebookin kauppapaikoilla ja suljetuissa ryhmissä myydään ja ostetaan muun muassa laulu- ja petolintuja, käärmeitä ja kilpikonnia. Instagramista tutkijat ovat löytäneet tilejä, joilla kaupataan simpansseja ja isoja kissaeläimiä.

TikTokin ja sen kiinalaisen vastineen Douyinin videoilla tulee vastaan myynti-ilmoitusten lisäksi ostajia, jotka esittelevät hankintojaan kuten servaaleja tai harvinaisia matelijoita.