Lähi-idän asiantuntija Ari Kerkkänen: Iloittiinko Tunisiassa liian aikaisin?

Tunisia
Teksti
Matti Simula
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
ari kerkkänen

Pitkään jatkuneet mielenosoitukset kaatoivat Tunisian presidentin Zine al-Abidine Ben Alin ja hänen hallintonsa. Mikä sai tunisialaiset nousemaan hallitusta vastaan, Suomen Lähi-idän instituutin johtaja, Ari Kerkkänen?

“Tunisialaiset ovat olleet jo pitkään tyytymättömiä Ben Alin ja hänen lähipiirinsä totalitääriseen hallintoon. Ei ole ollut täysiä kansalaisvapauksia. Hinnat ovat myös nousseet ja työttömyys lisääntynyt.”

Oliko sillä mitään merkitystä, että WikiLeaks julkisti äskettäin yhdysvaltalaisraportin, jonka mukaan Tunisia on korruptoitunut poliisivaltio?

“Tuskin merkittävästi. Tunisialaiset tiesivät
sen muutenkin.”

Levottomuudet ovat jatkuneet, vaikka Ben Ali lähti maanpakoon. Onko Tunisian oloihin odotettavissa todellisia parannuksia?

“Vielä ei voi ennakoida, mitä tulossa on. Lähikuukaudet ovat ratkaisevia. Olennaista on, millaisen asenteen Muhammed Ghannouchin hallitus ottaa kansalaisiin. Ja se, kykeneekö uusi hallitus estämään väkivaltaisuudet sekä mielenosoittajien ja vastamielenosoittajien väliset yhteenotot.”

“Keskeistä on tietysti se, kuinka avoimet tulevat vaalit ovat. On myös tärkeää, että kansainvälinen yhteisö kunnioittaa vaalien tulosta, jos ne ovat olleet vapaat ja demokraattiset.”

Epäilettekö, ettei kansainvälinen yhteisö kunnioita vaalitulosta?

“Onhan Yhdysvallat rahoittanut Tunisian ei-demokraattista hallitusta. Tuo tuki on saattanut lisätä kansalaisten tyytymättömyyttä Ben Alin hallintoon. Tunisian tapahtumien yksi seuraus voi olla se, että Yhdysvallat joutuu pohtimaan suhdettaan niihin Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän autoritäärisiin hallituksiin, joita se on suosinut korvauksena terrorisminvastaisessa taistelussa niiltä saamastaan tuesta.”

Onko Tunisialla edellytyksiä aitoon demokratiaan?

“Varmaan paremmat edellytykset kuin monella muulla Pohjois-Afrikan tai Lähi-idän valtiolla. Tunisialaisten koulutustaso ja yleinen valveutuneisuus ovat parempia kuin lähimmissä naapurimaissa.”

Monet uudenkin hallituksen ministerit ovat kuuluneet Ben Alin lähipiiriin. Eikö ole ongelmallista, että maan valtaeliitti on varsin pieni?

“Se lienee mielenosoittajien suurin huolenaihe. He kai pelkäävät, että vanha eliitti yrittää säilyttää vahvan asemansa hallinnossa, vaikka Ben Ali lähti maanpakoon.”

Onko Tunisiassa kannatuspohjaa jyrkälle fundamentalisti-islamismille?

“En usko, että merkittävissä määrin. On kuitenkin odotettavissa, että islamistiset ryhmät saavat jonkin verran kannatusta, jos tulevat vaalit ovat vapaat.”

Leviävätkö demokratian lisäämisvaatimukset muihin arabimaihin: Marokkoon, Algeriaan, Egyptiin, kenties jopa Libyaan?

“Kyllä Tunisian tapahtumia seurataan arabimaissa hyvin tarkkaan. En kuitenkaan odota suuria muutoksia aivan sen lähialueilla. Samankaltainen kehitys saattaa olla mahdollinen Egyptissä. Siellähän on presidentinvaalit ensi syksynä.”

Kuka?

  • Ari Kerkkänen
  • Ikä: 46
  • Filosofian tohtori
  • Sisäministeriön alaisen kriisinhallintakeskuksen johtaja 2006 - 2010, Syyrian Damaskoksessa sijaitsevan Suomen Lähi-idän instituutin johtaja 2011-
  • Instituutti tekee Lähi-itään liittyvää tutkimusta sekä tukee suomalaista Lähi-idän uskontojen, klassisten ja nykyisten kielten sekä kulttuurien tutkimusta
Kuva Mikko Keltanen.