Kysely: Isis-terrorijärjestöllä kannatusta myös Euroopassa

Sotarikoksiin syyllistynyttä Isisiä kannattaa joka kuudes ranskalainen.

Isis
Teksti
Jari Lindholm

Joka kuudes ranskalainen suhtautuu myönteisesti Irakia ja Syyriaa terrorisoivaan äärijärjestöön Isisiin, ja kannatusta on jonkin verran myös Britanniassa ja Saksassa, kertoo tuore kysely.

Brittiläisen ICM Research -firman tekemän mielipidetiedustelun mukaan 16 prosentilla ranskalaisista, seitsemällä prosentilla briteistä ja kahdella prosentilla saksalaisista on ”erittäin myönteinen” tai ”jonkin verran myönteinen” asenne Isisiä kohtaan. Kyselyssä oli mukana 3007 ihmistä näistä kolmesta maasta.

Kaikissa maissa on paljon maahanmuuttajia, ja maista on lähtenyt satoja muslimeja taistelemaan Isisin riveissä Syyriassa. YK:n mukaan Isis on Syyriassa syyllistynyt sotarikoksiin.

Mielipidetiedustelun tilaaja oli Venäjän valtion mediayhtiö Rossija Segodnija. Venäjä tukee Syyrian sodassa presidentti Bashar al-Assadin hallintoa.

ICM Research on kuitenkin hyvämaineinen tutkimusyhtiö, jonka palveluita ovat käyttäneet muun muassa Guardian– ja Scotsman-lehdet. Yhtiö on myös markkinatutkimusalan ESOMAR-järjestön jäsen. Järjestössä on mukana muun muassa suomalainen Taloustutkimus Oy.