Kurdiliittolaiset huolissaan: Vetäytyykö Yhdysvallat Afganistanin jälkeen Syyriasta?

Amerikkalaisia on Syyriassa vain noin 900. Heidän läsnäolonsa on kuitenkin estänyt Venäjän, Iranin ja Turkin levittäytymistä alueelle.

kurdit
Teksti
Saana-Maria Jokinen

Yhdysvaltain hätäinen vetäytyminen Afganistanista on saanut maan liittolaiset Lähi-idässä huolestumaan, suunnittelevatko amerikkalaiset vetäytymistä myös Irakista ja Syyriasta. Huoli on herännyt eritoten Koillis-Syyrian autonomisella alueella ja Syyrian demokraattisten joukkojen (SDF) keskuudessa.

Yhdysvalloilla on Koillis-Syyriassa noin 900 henkilön joukko. Amerikkalaisjoukot auttoivat lyömään äärijärjestö Isisin, joka menetti viimeisen linnakkeensa Syyriassa maaliskuussa 2019.

Joukkojen määrä on merkittävästi pienempi kuin Afganistanissa, jossa amerikkalaisia oli hetkeä ennen vetäytymistä 4 000 ja vuonna 2018 vielä 15 000 henkeä. Pienikin joukko on kuitenkin estänyt Venäjää, Irania ja Turkkia kasvattamasta läsnäoloaan Koillis-Syyriassa.

 

Syyrian kurdien huoli on ymmärrettävä. Äkillinen lähtö Afganistanista sekä hiljattain Australian ja Britannian kanssa solmittu yhteistyösopimus on tulkittu viesteinä siitä, että presidentti Joe Bidenin hallinnon huomio keskittyy suurvaltakamppailuun Kiinan kanssa.