Kuolinisku TTIP:lle? ”Se on vain ministerin oma arvio tilanteesta ja pelkkä poliittinen irtiotto”

Neuvotteluissa ei ole tapahtunut mitään sellaista, mihin arvio voisi perustua, sanoo asiantuntija tuoreista TTIP-kannanotoista.

Euroopan unioni
Teksti
Mikko Huotari

EU:n ja Yhdysvaltojen välillä käydyt TTIP-vapaakauppaneuvottelut ovat joutuneet poliittiseen vastatuuleen. Saksalais- ja ranskalaisministerit ovat lukeneet madonluvut neuvotteluiden onnistumismahdollisuuksille.

Saksan talousministeri ja varaliittokansleri Sigmar Gabriel kommentoi sunnuntaina 28.8., että neuvottelut ovat käytännössä katsoen jo epäonnistuneet, vaikka kukaan ei myönnä sitä.

Elinkeinoelämän keskusliiton kauppapolitiikka-tiimin asiantuntija Saila Turtiainen hämmästelee saksalaisministerin kannanottoa.

”Se on vain hänen oma arvionsa tilanteesta”, Turtiainen sanoo. ”Juuri nyt ei ole neuvottelujen osalta tapahtunut mitään sellaista, johon Gabrielin arvio voisi perustua.”

EU-komissiokin ehti vakuutella heti Gabrielin kommentin jälkeen, että vapaakauppaneuvottelut jatkuvat normaalisti. Mutta nyt myös Ranskan ulkomaankaupasta vastaava apulaisministeri Matthias Fekl on aloittanut kovaäänisen TTIP-kritiikin ja aikoo ehdottaa syyskuussa EU-ministerien tapaamisessa, että vapaakauppaneuvottelut lopetetaan. Fekl on aikaisemminkin kritisoinut TTIP-neuvotteluja, koska hänen mielestään Yhdysvallat ei ole ollut joustava neuvottelukumppani.