Kunnianhimoinen ilmastopolitiikka näkyy Bidenin hallinnon nimityksissä, puolueen vasemmistosiivessä tyytymättömyyttä

Uutisanalyysi: Demokraattien vasemmisto haluaisi Bernie Sandersin ja Elizabeth Warrenin keskeisiin rooleihin talouspolitiikassa. Sanders on muistuttanut ison osan puolueen kannattajista kuuluvan "edistyksellisiin".

Donald Trump
Teksti
Teppo Tiilikainen

Koko maailma tuntuu odottavan käännettä parempaan, kun Donald Trumpin presidenttikausi Yhdysvalloissa päättyy 20. tammikuuta. Hänen seuraajakseen nouseva demokraattien Joe Biden, 78, rakentaa parhaillaan tulevaa hallintoaan. Mutta kuinka paljon Yhdysvaltojen politiikka tosiasiassa muuttuu?

Bidenin uskotaan pyrkivän yhdistämään kahtia jakautuneen kansakunnan ja rakentamaan yhteistyötä kongressissa yli puoluerajojen. Tavoite tuntuu nykyisessä tulehtuneessa ilmapiirissä lähes mahdottomalta, vaikka Bidenilla on kokemusta yhteistyöstä senaatin republikaanijohtajan Mich McConnellin kanssa.

Aloittaessaan virkakautensa Joseph Robinette Biden Jr. on Yhdysvaltain historian vanhin presidentti. Vaalikampanjassaan hän luonnehti itseään ”siirtymäkauden ehdokkaaksi”, vanhemmaksi valtiomieheksi, joka nostaisi tehtäviin uusia demokraattisia kykyjä.

Tosiasiassa Biden on pelannut varman päälle. Valinnat ovat kohdistuneet valtaosin kokeneeseen kaartiin, joista monet olivat merkittävissä asemissa jo Barack Obaman presidenttikaudella. Suurin osa heistä edustaa demokraattisen puolueen maltillista ja pragmaattista keskustaa. Osa on Bidenin tavoin jo eläkeiässä, vain muutama on alle 50-vuotias.

Tulevan hallinnon kokenein on Janet Yellen, 74. Hänestä tulee Yhdysvaltojen historian ensimmäinen naispuolinen valtionvarainministeri. Nimitys menee todennäköisesti läpi senaatissa, sillä Yellen nauttii  luottamusta yli puoluerajojen. Hän toimi Obaman kaudella Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajana ja häntä pidetään raudanlujana ammattilaisena, joka ymmärtää keskuspankki- ja finanssipolitiikan lisäksi työmarkkinoiden toimintaa.