Kunnallisvaalit islantilaisittain: Vitsipuolue vaalivoittoon Reykjavikissa - koomikko kaupunginjohtajaksi

Islanti
Teksti
Sari Peltonen
Islannin kunnallisvaalit 2010
Reykjavikin seuraava kaupunginjohtaja on koomikko Jón Gnarr (oik.) Parhaasta puolueesta. Gnarr ja koalitiokumppani Dagur B. Eggertsson (sd) tiedotustilaisuudessa 4. kesäkuuta. Kuva Nicholas Fishleigh

Jääkarhu eläintarhaan, Disneyland kaupungin laidalle ja ilmaisia pyyhkeitä uimahalleihin – näin lupaa Besti Flokkurinn (suom. Paras puolue), joka voitti Reykjavikin kunnallisvaalit 34,7 prosentin ääniosuudella. Oikeistolainen itsenäisyyspuolue jäi kakkoseksi 33,6 prosentin äänimäärällä. Vaaliuurnilla kävi 83 prosenttia kaupunkilaisista.

Reykjavikin kaupunginjohtajaksi nousee Parhaan puolueen johtohahmo, koomikko Jón Gnarr.

Gnarr tunnetaan huippusuositun, huoltoaseman työntekijöistä kertovan Næturvaktin-komediasarjan näyttelijänä ja käsikirjoittajana. Hän on työskennellyt aiemmin myös stand up -koomikkona.

Puoli vuotta sitten perustetun Besti Flokkurinnin listoilla on useita taiteilijoita, kuten 1980-luvulla The Sugarcubes -yhtyeessä Björkin kanssa esiintynyt muusikko Einar Örn Benediktsson.

Puolueen ehdokkailla ei ole aiempaa poliittista kokemusta. Vaalikampanja keskittyi pelleilemään paikallisen poliittisen eliitin kustannuksella. Virallista ohjelmaa puolueella ei ole.

Paras puolue sai Reykjavikin valtuustoon viime viikonlopun vaaleissa kuusi edustajaa, joista Jón Gnarr on yksi. Kaikkiaan valtuutettuja on 15. Paras puolue ja sosiaalidemokraatit ovat muodostaneet koalition, jolla on yhteensä yhdeksän edustajaa. Valtuusto valitaan neljäksi vuodeksi.

Eilen perjantaina Paras puolue piti tiedotustilaisuuden, jossa Gnarr povasi kirkasta tulevaisuutta tuhkapilven alla piilottelevalle pääkaupungille.

Uusi valtuusto aloittaa 15. kesäkuuta. Kaupunginjohtajalla on tuona päivänä tapana avata kalastuskausi Reykjavikin läpi virtaavalla Ellidará-lohijoella. Tuolloin on tarkoitus kertoa myös lisää siitä, mitä nelivuotiskaudella aiotaan tehdä.

Punainen kortti poliitikoille

”Tämä oli protestiäänestys, punainen kortti äänestäjiltä poliittiselle johdolle”, sanoo valtio-opin professori Eirikur Bergmann Bifröstin yliopistosta.

Valta vaihtuu kesäkuun puolivälissä paitsi Reykjavikissa myös suurimmassa osassa Islannin 58 kunnasta. Syksyn 2008 talouskriisin ja sitä seuranneiden vaikeuksien jäljiltä eduskuntaan luottaa enää vain 10 prosenttia ja presidenttiin 25 prosenttia islantilaisista. Luvut ovat länsimaiden alhaisimmat.

Parhaan puolueen onneksi moni on sitä mieltä, että nykyjärjestelmälle avoimesti ilkkuvan puolueen äänestäminen on vielä tyhjääkin äänestyslippua voimakkaampi vastalause.

”Viimeinen vuosi on ollut raskas. Ihmiset ovat huolestuneita, vihaisia ja masentuneita. Tahdon tarjota uusia mahdollisuuksia ja valaa ihmisiin toivoa, jotta voimme vihdoin antaa anteeksi, unohtaa ja jatkaa enteenpäin”, Jón Gnarr sanoo.

Islannin pääministeri Jóhanna Sigurðardóttirin (sd) mukaan vaalitulos kertoo perinteisen nelipuoluejärjestelmän (oikeisto, vasemmistovihreät, sosiaalidemokraatit ja liberaali keskusta) romuttumisesta.

”Islanti on poliittisessa kriisissä. Tämä on kuin rauhanomainen vallankumous – ensin romahti talous, nyt poliittinen järjestelmä. Seuraavaksi menee uusiksi perustuslaki”, sanoo valtio-opin professori Svanur Kristjánsson Islannin yliopistosta.

Linkki: Besti Flokkurinnin vaalivideo, Tina Turnerin ”Simply the Best” islanniksi sanoitettuna – tekstitys englanniksi