Kun Zelenskyi puhui Italian parlamentille, joka kolmas edustaja jätti osallistumatta - EU-maissa riittää Putinin myötäilijöitä

Ukrainan presidentin esiintyminen sai myös Ranskan Marine Le Penin kiemurtelemaan: ”En erityisemmin ihaile Zelenskyiä.”

äärioikeisto
Teksti
Mika Horelli

Useissa EU-maissa varsinkin äärioikeistolaisten populistipuolueiden on edelleen erittäin vaikea tuomita Vladimir Putinin toimintaa. Hyvä esimerkki tästä saatiin 22. maaliskuuta, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Italian parlamentille videoyhteyden välityksellä. Arviolta joka kolmas italialainen parlamentaarikko jätti osallistumatta tilaisuuteen.

Osa tilaisuutta boikotoineista edustajista perusteli ratkaisuaan sillä, että parlamentin olisi pitänyt yhtä lailla kutsua Vladimir Putin puhumaan sodan syistä. Viiden tähden liikkeestä viime vuonna eronneen Alternativa-puolueen nykyinen senaattori Bianca Laura Granato väitti, että Zelenskyin puheen salliminen teki kansallisesta parlamentista ”globaalin agendan ajajia”.

Lega-puolueen Vito Comencini väitti puolestaan, että osallistuminen Zelenskyin puheen kuuntelemiseen olisi osoittanut kunnioituksen puutetta Donbassin ”kansantasavallan” asukkaita kohtaan.

Yhteistä Zelenskyin puheen tuominneille italialaisille kansanedustajille on myös se, että he ovat vastustaneet aseiden toimittamista Ukrainalle ja väittäneet, että sodan todellinen syy on Naton aggressiivinen laajenemishalu. Italia on itse Nato-maa.

Mielipidemittauksissa 12 prosenttia kaikista italialaisista on sitä mieltä, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli oikeutettu. Äärikoikeiston kannattajien piirissä luku oli 36 prosenttia.