Hylkiöiden jättipotti

Länsi haluaa eroon Venäjän öljystä. Maailmassa on neljä maata, joiden avulla se voi onnistua. Niitä kaikkia länsi on tähän saakka kurittanut, mutta nyt on pakko hymyillä.

Arabiemiraatit
Teksti
Hannu Pesonen

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa näyttää tuottavan onnenpotkun joukolle valtioita, jotka ennen kriisiä ovat olleet Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden silmissä hylkiöitä.

Runsaasti ylimääräistä öljyä on maailmassa vain Iranilla, Venezuelalla, Saudi-Arabialla ja Arabiemiraateilla. Irania ja Venezuelaa on tähän saakka kuritettu kansainvälisillä pakotteilla. Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit ovat tahrineet maineensa murhilla ja Jemenin sodalla.

Näiden maiden öljyä länsimaat tarvitsevat nyt kipeästi, jotta voivat vähentää energiariippuvuuttaan Venäjästä ja rakentaan kattavia öljynvientipakotteita presidentti Vladimir Putinin hallintoa vastaan.

Ukrainan sotaa työstänyt Putinin ydinjoukko näyttää laskeneen etukäteen, että ”erikoisoperaation” hintana ovat samanlaiset tehottomat pakotteet, joilla länsi nuhteli Venäjää vuonna 2014 Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan miehityksen jälkeen.