Kun nuoret lähtivät, vanhat ja raihnaiset jäivät – Ukrainan separatistialueilla kärsitään nälkää, eläkkeiden saaminen vaikeaa

Pandemia estää satojentuhansien vanhusten ja vammaisten pääsyn nostamaan eläkerahojaan.

Itä-Ukraina
Teksti
Heikki Salmela

Kun YK julkaisi joulukuussa 2020 vuotuisen Globaalin humanitaarisen katsauksen, siinä mainittujen 27 kriisimaan joukossa oli myös yksi eurooppalainen valtio: Ukraina.

Raportin mukaan 3,4 miljoonaa ukrainalaista tarvitsee tänä vuonna humanitaarista apua. He muodostavat noin kahdeksan prosenttia maan 43,7 miljoonan väestöstä.

Kyse on pääasiassa Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten separatistialueiden asukkaista sekä konfliktialueen lähistöllä Ukrainan valtion hallitsemilla alueilla asuvista ihmisistä.

Itä-Ukrainan humanitaarinen kriisi ei ole uusi asia, mutta se on pandemiavuoden aikana unohtunut monelta. Kansainvälisen Care International -järjestön tuoreen selvityksen mukaan Itä-Ukrainan kriisi oli yksi vähiten uutisoiduista maailman isoista humanitaarisista kriiseistä vuonna 2020.

Vaikka apua tarvitsevien ukrainalaisten kokonaismäärä on viime vuosien tasolla, heidän ongelmansa ovat syventyneet pandemian aikana. Tulevina kuukausina avun tarve lisääntyy entisestään, YK:ssa arvioidaan. Erityisen paha on tilanne separatistialueilla eli niin sanotuissa Donetskin ja Luhanskin kansantasavalloissa.