Krimistä tulossa sotilastukikohta, väestö pakenee sortoa

Tataareita katoaa jäljettömiin - "Uskomatonta että näin voi tapahtua 21. vuosisadalla Euroopassa!"

ihmiskauppa
Teksti
Anne Kuorsalo

Krimistä on tulossa Venäjän sotilastukikohta. Paikallisväestö kaikkoaa työttömyyden tai kansallisen sorron takia Ukrainaan ja Venäjälle. Sotilaiden määrä on kasvanut merkittävästi ja lähenee 100 000 miestä. Näin tiivistää niemimaan tilanteen Krimin tataareihin kuuluva Ajder Muzhdabaev, joka on televisiokanava ATR:n varapääjohtaja.

Venäjä otti Krimin haltuunsa kohta kaksi vuotta sitten. ATR toimi aikaisemmin Krimillä, mutta on joutunut muuttamaan Kiovaan. Lähetyksistä osa on tataarin kielellä.

Suomen Kuvalehti haastatteli Muzhdabaevia viime keväänä. Hän puhui silloin Krimin tataareja uhkaavasta hybridistä kansanmurhasta ja toteaa nyt, ettei sen jälkeen ole tapahtunut mitään myönteistä.

”Vainot eivät ole loppuneet vaan voimistuneet. Poliittisista syistä pidätetyt ovat edelleen pidätettyinä. Heitä ei ole vapautettu eikä syytteistä luovuttu. Ihmisoikeusrikkomukset kohdistuvat nyt melkein vain Krimin tataareihin. Aikaisemmin vainottiin myös ukrainalaisia aktivisteja.”

Lisäksi uutena ilmiönä kasakat ovat alkaneet tehdä tarkastuksia tataarien koteihin. Muzhdabaev mainitsee paikan, jossa pysäkki ja suojatie oli maalattu Ukrainan väreillä. Sen jälkeen FSB, Venäjän turvallisuuspalvelu, etsi yhdessä kasakoiden kanssa tataarien kodeista mahdollisia syyllisiä.