Kremlin äänitorvi RT Deutsch nousi somen suosituimmaksi mediaksi Saksassa – Venäjän aktiivisuus on moninkertaistunut vaalien alla

Tutkijoiden mukaan vastaava toiminta on aktivoitunut myös muissa länsimaissa. Disinformaatiota levitetään perinteisen median lukijakommenteissa.

disinformaatio
Teksti
Mika Horelli

RT Deutsch, Kremlin äänitorvi Saksassa, on noussut Saksan sosiaalisessa mediassa suosituimmaksi saksankielisen mediasisällön tuottajaksi. Se on ohittanut suosiossa muun muassa iltapäivälehti Bildin ja Saksan radion ulkomaanpalvelun Deutsche Wellen.

Venäläisen uutiskanavan viestit ovat keskittyneet levittämään rokotevastaista materiaalia ja tukemaan äärioikeistolaista AfD-puoluetta. Maaliskuun alusta lähtien RT:n postauksia on jaettu kymmeniä tuhansia kertoja, ja muun muassa RT:n levittämää rokotevastaista YouTube-videota on katsottu yli miljoona kertaa.

Samalla aikavälillä RT:n levittämiä postauksia on tutkijoiden mukaan joko tykätty, jaettu tai kommentoitu tähän mennessä 22,7 miljoonaa kertaa.

Yhdeksän kymmenestä RT:n levittämästä YouTube-videosta liittyy erilaisten salaliittoteorioiden lietsomiseen. Osana tätä RT on levittänyt perättömiä tietoja länsimaisten koronarokotteiden tappavista sivuvaikutuksista.

Kreml näyttääkin tutkijoiden mukaan noudattavan nyt Saksassa samaa kaavaa kuin sekaantuessaan Yhdysvaltain vaaleihin. RT:n levittämään disinformaatioon kuuluu rokotevastaisuuden ja äärioikeiston tukemisen ohella epäluottamuksen kylväminen Saksan vaalijärjestelmää kohtaan, erityisesti postiäänestyksen kyseenalaistaminen ja erilaisten salaliittoteorioiden levittäminen.