Kreikka seuraa Turkin pullistelua pelonsekaisin tuntein – Kypros-soppaa hämmentää myös Venäjä

Turkilla on Kyproksessa yhä yli 35 000 sotilasta. Sen yhdistämisneuvotteluja jatketaan tällä viikolla Genevessä.

Aléxis Tsípras
Teksti
Tuula Koponen Pentti Väistö

ATEENA, KREIKKA – Ilmatilan ja aluevesirajojen loukkauksia, saarikiistoja, jopa maiden nykyiset rajat määrittelevän Lausannen rauhansopimuksen kyseenalaistamista. Kreikassa seurataan pelonsekaisin tuntein Recep Tayyip Erdoğanin johtaman Turkin aikeita Egeanmerellä.

Turkin sapelinkalistelu ajoittuu Kreikan näkökulmasta mahdollisimman huonoon ajankohtaan.

Kyproksen jälleen yhdistämistä koskevat neuvottelut ovat edenneet herkkään vaiheeseen, ja marraskuussa keskeytynyttä neuvottelusessiota on tarkoitus jatkaa torstaina 12. tammikuuta alkaen Genevessä.

Kreikan pääministeri Aléxis Tsípras on sukkuloinut viime viikot ahkerasti tapaamassa Kyproksen kiistan eri osapuolia. Ongelmia Tsíprasilla on riittämiin myös kotikentällä. Vaikka Kreikka on käytännössä kadonnut kansainvälisistä otsikoista, vuoden 2008–2009 taantumasta alkunsa saanut velkakriisi ei ole helpottunut.

Kreikan talous on edelleen surkeassa jamassa, ja kansainväliset rahoittajat vaativat yhä lisää leikkauksia vuosia kestäneestä rajusta säästökuurista huolimatta. Ihmisten kärsivällisyys on koetuksella, eikä pinnan alla kytevän toivottomuuden leimahtaminen väkivallaksi jossain vaiheessa olisi mitenkään epätavallista Kreikassa.