Kreikka luisuu: velkakriisi painaa, korona ei hellitä ja nyt sähkölaskujen raju nousu ajaa yhä useamman köyhyyteen

Pääministeri Kyriákos Mitsotákis on kääntänyt kreikkalaisten huomion maan arkkiviholliseen Turkkiin. Kreikka on hankkinut muun muassa hävittäjiä.

koronavirus
Teksti
Tuula Koponen

Kreikan syksystä ja talvesta on tulossa räjähdysherkkä koktaili: velkakriisin ja koronapandemian näännyttämät kotitaloudet ovat saamassa mojovan lisän kaasu- ja sähkölaskuihinsa. Kreikkalaisia on varoiteltu, että sähkölasku saattaa kallistua jopa 50 prosenttia.

Energian hinnan nousu kiihdyttää inflaatiota ja nostaa myös muita kuluttajahintoja. Perushyödykkeiden hintoihin kuten ruokalaskuun voi talvella tulla 15–20 prosentin lisä, ja esimerkiksi eläinten rehujen on ennakoitu kallistuvan 40 prosenttia.

Pelkona on, että iso osa kreikkalaisista ei selviä laskuistaan ja lämmityskuluistaan ensi talvena.

Pääministeri Kyriákos Mitsotákisin keskustaoikeustolainen hallitus on luvannut verohelpotuksia ja lisäksi 150 miljoonan euron tukipaketin, jonka avulla se yrittää lieventää energian hintashokkia heikoimmassa asemassa oleville kotitalouksille.

Hallituksen mukaan kreikkalaiset saavat tukipaketista muun muassa yhdeksän euron alennuksen kuukausittaiseen sähkölaskuunsa vuoden loppuun asti. Hallitus on pyytänyt myös valtion energiayhtiötä (PPC) sekä sähköntoimittajia tinkimään voitoistaan, jopa nollaamaan voittomarginaalinsa. PCC korottaa osakepääomaansa, ja samalla valtio on menettämässä määräysvaltansa yhtiössä.