Kreikka äänestää taas: Syrizan kannatus pudonnut selvästi

Pääministeri Aléxis Tsíprasin lupaukset eivät ole toteutuneet.

Kreikkalaisia vaivaa talouskriisin lisäksi vaaliväsymys. Sunnuntaina 20. syyskuuta järjestettävät parlamenttivaalit ovat jo neljännet vuoden 2012 jälkeen ja toiset tänä vuonna. Sen lisäksi heinäkuussa oli kansanäänestys lainapaketin ehdoista.

Tammikuun vaalit ja heinäkuun kansanäänestys päättyivät vasemmistopopulistisen Syrizan voittoon, mutta pääministeri Aléxis Tsíprasin lupaukset eivät ole toteutuneet. Tiukka talouskuuri jatkuu EU:n komission, Kansainvälisen valuuttarahaston ja Euroopan keskuspankin holhouksessa. Tsípras haluaisi jatkaa pääministerinä.

Syriza on kuitenkin hajonnut kahtia, ja puolueen kannatus on pudonnut tuoreen mittauksen mukaan 25,9 prosenttiin, kun se sai viime vaaleissa yli 36 prosenttia äänistä. Vaaleissa ei todennäköisesti löydy selvää voittajaa, sillä konservatiivinen Uusi Demokratia puuskuttaa nyt jo rinnalla: sen kannatus on 25,5 prosenttia.

Äärioikeistolaiselle Kultaiselle aamunkoitolle on luvassa 6,1 prosenttia äänistä.

Tsípras ja hänen konservatiivinen haastajansa Vangelos Meimarakis ottivat tasaväkisesti yhteen televisioväittelyssä viime viikolla.