Kreikan leireillä sinnittelee 60 000 pakolaista – ”Tämä ei ole reilua”, sanoo pääministeri Aléxis Tsípras

SK Kreikassa: Olot vastaanottokeskuksissa käyvät tukalaksi: vesi on vähissä, teltoissa palelee. Kreikan pääministeri Tsípras vaatii Eurooppaa ottamaan lupaamansa turvapaikanhakijat.

Mustaan huiviin kietoutunut Zahra Farsi istuu pyörätuolissa. Kyyneleet valuvat vanhuksen poskille, kun hän osoittaa kohti Ateenan sinistä taivasta.

”Taleban tappoi kaksi lastani. Nyt olen yksin ja tahdon sisareni luo Saksaan”, tulkkaa nuori afgaaninainen hänen puhettaan.

Vanhus on elänyt konteista kootussa vastaanottokeskuksessa kymmenen kuukautta ja hänen voimansa ovat loppu. ”Germany. Taleban”, hän toistelee.

Rouva Farsi on yksi yli 60 000 turvapaikanhakijasta, jotka jumiutuivat Kreikkaan sen jälkeen, kun muu Eurooppa sulki keväällä ovensa tulijoilta.

Rouva Farsin tavoin heistä monella on perhettä muissa Euroopan maissa. Invalidina rouva Farsi lasketaan haavoittuvien hakijoiden joukkoon, joiden hakemukset tulisi käsitellä kiireellisesti. Mutta niin lasketaan moni muukin. Kreikassa on myös 2 500 yksin tullutta lasta. Nuorimmat heistä ovat vauvoja, joiden vanhemmat hukkuivat Egeanmereen pakomatkalla.