Kreikan kriisi paheni taas - rahat loppuvat kolmen viikon kuluttua

Nokittelu Saksan kanssa vaikeuttaa neuvotteluja seuraavasta rahoituserästä.

Kreikan pääministeri Aléxis Tsípras kävi viime viikolla suurimman velkojansa Saksan johdon puheilla Berliinissä. Hän oli tavannut liittokansleri Angela Merkelin pari kertaa ohimennen EU-kokouksissa, mutta nyt päästiin keskustelemaan ensimmäistä kertaa kunnolla.

Tapaaminen kesti tiedotustilaisuuksineen ja illallisineen seitsemän tuntia. Merkel vaati Tsíprasilta tarkempia selvityksiä siitä, kuinka Kreikka aikoo uudistaa talouttaan ja selviytyä veloistaan.

Tsípras on pannut kriisin pitkittymisen Saksan ajaman säästökuurin syyksi. Berliinissä hän myönsi kuitenkin, että taustalla on myös Kreikan omia ongelmia, kuten tehoton julkinen hallinto ja verotusjärjestelmä.

Tsípras tapasi Berliinissä myös talousministeri Sigmar Gabrielin, ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin sekä vasemmisto-opposition ja vihreiden edustajia. Hänellä oli saksalaisille selkeä viesti: meidän on ymmärrettävä toisiamme paremmin, jotta kriisistä selvittäisiin kunnialla.

Tsípras korosti, että vuosia jatkunut vyönkiristys on aiheuttanut vakavia ongelmia Kreikan yhteiskunnalle. Elintaso on romahtanut, ja suurtyöttömyys on ajanut sadattuhannet perheet ahdinkoon.