Kreikan kriisi: Avuntarve nouseekin 92 miljardiin euroon

Saksan hallituskoalitio uhkaa hajota äänestyksessä tukipaketista. Kreikka ajautuu taas kohti uusia vaaleja.

Kreikan pelastusoperaatio venyy taas kerran kalkkiviivoille.

Kreikalta erääntyy torstaina 20. elokuuta maksettavaksi Euroopan keskuspankille 3,2 miljardin euron velka. Viime perjantaina sovitun kolmannen tukipaketin varoja ei voi kuitenkaan käyttää ennen kuin ratkaisu on hyväksytty kaikissa jäsenmaissa.

Suomessa eduskunnan suuri valiokunta siunasi tukipaketin 13. elokuuta. Saksassa ja Hollannissa asiasta päätetään vasta keskiviikkona 19. elokuuta järjestettävissä parlamentin erityisistunnoissa. Tukipaketti menee todennäköisesti läpi, vaikka sitä on kritisoitu voimakkaasti molemmissa maissa.

Epäluottamus Kreikkaa kohtaan on kasvanut, ja liittokansleri Angela Merkelin johtama hallituskoalitio tulee todennäköisesti repeämään äänestyksessä. Viime kuussa hallituspuolueiden 311 edustajasta 60 vastusti jopa pelastuspaketista käytäviä neuvotteluja.

Merkel muutti tämän viikon matkasuunnitelmiaan osallistuakseen liittopäiväkeskusteluluun. Monet hänen johtamansa CDU:n kansanedustajat ovat epäilleet tukipolitiikan toimivuutta. Voimakasta kritiikkiä on kuultu myös sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n riveistä.