Kreikan hallitusta painostetaan vielä kerran sopuun Brysselissä

Euroryhmän neuvotteluista odotetaan vaikeita, lainaohjelma päättyy viikon kuluttua.

Antti Rinne
Teksti
Teppo Tiilikainen

Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat neljältä iltapäivällä Brysseliin keskustelemaan Kreikan lainaohjelmasta. Euroryhmän tarkoituksena on vaatia Kreikan vasemmistohallitukselta selkeä vastaus kysymykseen, sitoutuuko se tukiohjelmansa ehtoihin.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) korosti ennen lähtöään Brysseliin, että euromaat ovat valmiit keskustelemaan lainojen ehdoista, jos Kreikka sitoutuu selkeästi yhdessä sovittuun ohjelmaan. Hän ei kuitenkaan uskaltanut luvata, että sopimukseen päästään.

Uutistoimistojen mukaan Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ja Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelivat torstai-iltana puhelimitse ratkaisun löytämiseksi. Tunnin pituinen keskustelu käytiin ”positiivisessa hengessä”, mutta sen sisällöstä ei kerrottu tarkemmin julkisuuteen.

Kreikka on ilmeisesti valmis perumaan yhden keskeisimmistä vaalilupauksistaan ja hyväksymään niin sanotun troikan eli Euroopan keskuspankin, Euroopan komission ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) talousohjelmansa valvojiksi. Vastapainoksi se pyytää helpotusta koviin leikkauksiin.

Neuvotteluista odotetaan tiukkoja. Tsiprasin hallitus on pyytänyt muilta euromailta kuuden kuukauden jatkoaikaa nykyiseen tukiohjelmaansa, jotta se saisi mahdollisuuden pohtia uusia ratkaisuja talousuudistuksiin ja neuvotella niistä rahoittajiensa kanssa.