Kreikan ero euroalueesta lähestyy

Itävallan liittokansleri Werner Faymann neuvottelumatkalla Ateenassa, kreikkalaiset vetävät rahojaan pankeista.

Itävallan liittokansleri Werner Faymann matkusti keskiviikkona Ateenaan taivutellakseen Kreikan pääministeriä Alexis Tsiprasia vielä kerraan sopimukseen lainaehdoista ja maan talouden tasapainottamisesta.

Tilanne kärjistyi viikonloppuna Brysselissä, kun Kansainvälinen valuuttarahasto IMF lopetti velkaneuvottelut hyödyttöminä. Myös EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli tyytymätön Kreikan tekemään ehdotukseen ja vetäytyi jatkoneuvotteluista.

Sosiaalidemokraatteja edustava Faymann luetaan EU:ssa Kreikan ymmärtäjiin. Hän sanoi keskiviikkona Itävallan radion haastattelussa, että Kreikalle pitäisi antaa lisää tukea. Samalla hän arvosteli velkojien – EU:n, IMF:n ja Euroopan keskuspankin – esittämiä vaatimuksia. Hän nosti esimerkiksi kohtuuttomista vaatimuksista lääkkeiden arvonlisäveron korotuksen. Ateenassa hän arvosteli myös eläkkeisiin suunniteltuja leikkauksia.

Faymannin matkalta ei odotettu suuria tuloksia, eikä niitä myöskään saatu. Tsipras sanoi neuvottelujen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Kreikka aikoo kieltäytyä jatkossakin sopimuksesta, ellei se tyydytä sekä maan hallitusta että parlamenttia.

Faymannin Ateenan-matkan ajoitus ja tarkoitus herätti monenlaisia kysymyksiä sekä Brysselissä että Wienissä, vaikka hän kertoi sopineensa tapaamisesta etukäteen Junckerin kanssa.