Kovia paljastuksia Ranskassa: Marine Le Penin oudot lainat ja kummisedät – Näin Venäjä puuttui vaalipeliin

Kansallista rintamaa rahoittaneet tai sille lainaa luvanneet venäläispankit ovat yksi toisensa jälkeen kaatuneet.

Emmanuel Macron
Teksti
Anne Kuorsalo

Äärioikeistolaisen Marine Le Penin puolueen Kansallisen rintaman FN:n Venäjältä saamasta rahoituksesta on tehty uusia paljastuksia juuri ennen Ranskan presidentinvaalien ratkaisevaa kierrosta.

Kansalliselle rintamalle vaalikampanjointiin lainanneet tai luottoa luvanneet pankit ovat yksi toisensa jälkeen kaatuneet. Lainojen ympärillä rahoja on kierrätetty monimutkaisilla ketjutuksilla, jotka saavat kuvion näyttämään hyvin sotkuiselta.

Mediapartin ja latvialaisen tutkivaan journalismiin erikoistuneen Rebaltican mukaan keskeinen henkilö operaatiossa on ollut entinen kansanedustaja, nykyinen senaattori Alexander Babakov. Hän toimii presidentti Vladimir Putinin erityisedustajana, jonka tehtävä on hoitaa yhteyksiä ulkomailla toimiviin venäläisjärjestöihin.

Babakovin omia raha-asioita hoidetaan Latviasta. Luottomiehenä on Vilis Dambins, jonka Kansallisen rintaman europarlamentaarikko Jean-Luc Schaffhauser tapasi 17. maaliskuuta 2016 Genevessä.

Dambisin nimi esiintyy myös veronkiertopaljastuksiin liittyvissä niin sanotuissa Panaman papereissa, mutta hän kiistää välittäneensä lainoja Kansalliselle rintamalle.