Koronarajoitusten vastustajat radikalisoituvat Saksassa – poliitikkoja uhkaillaan, demokraattiset instituutiot kyseenalaistetaan

Tiedustelupalvelu BfV pani Querdenken-liikkeen tarkkailuun Baden-Württembergissa, mielenosoitukset kiellettiin Frankfurtissa ja Dresdenissä.

koronavirus
Teksti
Teppo Tiilikainen

Koronarajoitusten vastustajat työllistivät Saksan poliisia jälleen viime lauantaina 12. joulukuuta. Niin sanottu Querdenken-liike oli oli kutsunut Frankfurtiin mielenosoituksen, johon odotettiin jopa 40 000 osallistujaa. Suurtapahtuma kuihtui lopulta muutamien satojen ihmisten vaatimattomaksi mielenilmaukseksi sen jälkeen, kun viranomaiset olivat kieltäneet kokoontumisen koronaepidemian perusteella.

Querdenkenin suunnitelmat saivat kuitenkin liikkeelle myös satoja vasemmistolaisia vastamielenosoittajia. Frankfurtin poliisijohto pelkäsi pahinta. Paikalle oli tuotu tuhansia poliiseja, pidätysautoja ja vesitykkejä, mutta tilanne saatiin lopulta rauhoitettua ilman väkivaltaa.

Vastaavanlaisia mielenosoituksia oli suunniteltu myös Dresdenissä ja Erfurtissa, mutta nekin kiellettiin. Dresdenissä poliisi pysäytti mielenosoittajia kuljettaneita busseja jo kaupungin ulkopuolella ja heitä käännytettiin takaisin myös rautatieasemalla.

Erfurtin keskustaan saapui kiellosta huolimatta satoja radikaaleja protestoijia ja tilanne kärjistyi iltapäivällä yhteenotoiksi poliisien kanssa.