Koronamuuri murtuu

Raivostuneiden ihmisten protestit Shanghain suurkaranteenia vastaan uhkaavat Kiinan nollakoronalinjaa. Presidentti Xi Jinping on puolustanut sitä koko arvovallallaan.

Kiina
Teksti
Hannu Pesonen

Naamioidut, valkoisiin päästä varpaisiin peittäviin suojapukuihin verhoutuneet oliot vaappuvat saartamaan ryhmän kiihtyneitä ja vihaisia ihmisiä. Välillä he nappaavat joukosta yhden ja raahaavat hänet kohti minibussia. Kun suojapukuun verhoutunut hahmo kääntyy, puvun selkämyksestä paljastuu teksti: Poliisi.

Kiinalaisen verkkosivuston jakama video on kuin dystooppisesta, matalan budjetin tieteis­elokuvasta. Tapahtumat on kuitenkin kuvattu huhtikuussa Kiinan suurimmassa kaupungissa Shanghaissa. Siellä käynnistyi 27. maaliskuuta suurkaranteeni, joka sulki käytännössä kaikki kaupungin yli 25 miljoonaa asukasta useiksi viikoiksi sisätiloihin.

Karanteenin syynä on koronaviruksen omikronmuunnoksen BA.2-variantti. Viruksen uusin ja aiempiakin tarttuvampi muunnos löysi maaliskuussa aukon Kiinan rajoilleen rakentamasta tiiviistä koronamuurista.

Shanghain sulku on Kiinan toistaiseksi laajin testi ”dynaamiselle nollalinjalle”, jolla presidentti Xi Jinpingin hallinto on alusta asti tukahduttanut koronapandemiaa.