Lajikato kaipaa huomiota

Kiinassa lähes 200 valtiota lupasi suojella liki kolmanneksen maapallon luonnosta. Nyt alkaa vääntö siitä, mitä se todella tarkoittaa.

Kiina
Teksti
Milka Valtanen

Lähes 200 valtiota allekirjoitti YK:n luontokokouksessa Kunmingin julkilausuman lajikadon pysäyttämiseksi. Sitran kestävyysratkaisujen johtaja Mari Pantsar, olet kritisoinut, että uutisointi kokouksesta oli liian hiljaista. Mitä siitä olisi pitänyt kertoa?

”Kunmingin kokoukset tänä ja ensi vuonna ovat erittäin tärkeitä, verrattavissa Pariisin ilmastoneuvotteluihin vuonna 2015. Meidän pitäisi saada Kunmingissa luonnon monimuotoisuudesta samanlainen sopimus kuin Pariisin ilmastosopimus, yhteiset pelisäännöt luonnon käytölle. Näen median roolin tässä ihan hirveän tärkeänä. Kasvatetaan ihmisten ymmärrystä, ja samalla voi luoda poliitikoille painetta.”

YK:n tavoitteena on pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja suojella kolmannes maapallon luonnosta vuoteen 2030 mennessä. Onko tavoite realistinen?

”Kyllä se saattaa olla realistinen, mutta sitten tullaan tärkeään kysymykseen, että miten 30 prosenttia määritellään. Varmasti käydään paljon kädenvääntöä siitä, mitä suojelu tarkoittaa. Miten globaali tavoite jakautuu? Siinä pitäisi ilman muuta pitää oikeudenmukaisuudesta kiinni. Jokaisen maan pitää osallistua näihin talkoisiin.”