Kohuehdotus kiertää EU:ssa: Balkan halutaan taas pilkkoa uusiksi valtioiksi – Suur-Albania, Suur-Serbia ja bosniakeille minivaltio

Mystisen paperin jäljet vievät Slovenian pääministeriin Janez Janšaan ja Unkarin pääministeriin Viktor Orbániin.

Balkan
Teksti
Tuula Koponen

Slovenian presidentti Borut Pahor esitti tulenaran kysymyksen Bosnia-Hertsegovinan presidenttitroikalle valtiovierailullaan Sarajevossa maaliskuussa.

”Euroopassa on viime aikoina kuultu yhä enemmän ääniä, jotka vaativat Jugoslavian hajoamisen viimeistelemistä. Voitaisiinko Bosnia-Hertsegovina purkaa rauhanomaisesti?”

Pahor sai myöntävän vastauksen vain presidenttineuvoston serbiedustajalta Milorad Dodikilta, joka on toistuvasti uhannut irrottaa serbitasavallan liittovaltiosta. Bosniakki- ja kroaattiedustajien mielestä liittovaltion purkaminen ilman verenvuodatusta on mahdotonta.

Presidentti Pahor ilmeisesti tiesi, mitä oli tulossa. Huhtikuussa slovenialainen uutissivusto Necenzurirano vuoti julkisuuteen epävirallisen asiakirjan, jossa ehdotetaan Balkanin pilkkomista uudelleen etnisin perustein.

Mystinen paperi on kiertänyt koko kevään Balkanilla ja EU:n virkamiespiireissä. Kukaan ei ole tunnustanut olevansa ehdotuksen takana.