Kohu Trumpin Venäjän-yhteyksistä jatkuu – "Klassinen tekniikka, jota käytettiin Neuvostoliiton aikana”

Presidentti viivytteli 18 päivää ennen kuin turvallisuusneuvonantaja Michael Flynnille annettiin potkut.

Yhdysvaltain oikeusministeri Sally Yates nousi Yhdysvalloissa ykkösuutiseksi tammikuun lopulla, kun presidentti Donald Trump antoi hänelle potkut.

Vastavalitun presidentin ja vt. oikeusministerin riita koski Irakin, Iranin, Syyrian, Sudanin, Somalian, Libyan ja Jemenin kansalaisille asetettua maahantulokieltoa. Yates piti määräystä perustuslain vastaisena ja kieltäytyi panemasta sitä toimeen.

Yates oli presidentti Barack Obaman hallinnon oikeusministeri. Hänen oli määrä jatkaa virassaan siihen asti, että senaatti saisi vahvistettua uuden oikeusministerin Jeff Sessionsin valinnan. Trump erotti hänet kuitenkin jo tammikuun lopussa.

Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitean kuulusteluissa kävi maanantaina 8. toukokuuta ilmi, että Yatesin ennenaikaisen eron taustalla saattaa olla myös muita syitä kuin muslimien kiistelty maahantulokielto: Hänellä oli arkaluontoisia tietoja Trumpin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Michael Flynnin yhteyksistä Venäjän hallitukseen.

Yates kertoi kuulusteluissa varoittaneensa Valkoista taloa Flynnistä tammikuussa pian Trumpin virkaanastujaisten jälkeen.