Kipua aiheuttavia ääniaseita, uusinta valvontatekniikkaa ja yhä järeämpiä muureja rakennetaan koko ajan lisää EU:n maarajoille

EU:n eteläiset ulkorajavaltiot pelkäävät, että itänaapurit alkavat poliittisista syistä työntää pakolaisia EU:n puolelle.

Bulgaria
Teksti
Mika Horelli

Euroopan unioni on sijoittanut jo yli kolme miljardia euroa uuteen pakolaisten vastaanottoon, rajavalvontaan ja rajaturvallisuusteknologiaan yksin Kreikassa vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen. Tuolloin EU-maihin pyrki yli miljoona turvapaikanhakijaa.

Investoinneilla on muun muassa rahoitettu pakolaiskeskusten rakentamista ja ylläpitoa, pystytetty raja-aitoja ja kehitetty rajavyöhykkeiden elektronisia tarkkailujärjestelmiä.

Kreikka sai toukokuussa 2021 valmiiksi uuden, 26 kilometrin pituisen ja 63 miljoonaa euroa maksaneen osuuden 4,3 metriä korkeaa raja-aitaa, joka myötäilee Kreikan ja Turkin välistä Évrosjokea.

Uusi raja-aita jatkaa ja korottaa aikaisemmin rakennettua, kymmenen kilometrin mittaista ja 3,5 metriä korkeaa aitaa.

Kreikalla ja Turkilla on yhteistä maarajaa Évrosjoen suistosta Bulgarian rajalle yhtensä 192 kilometriä, joten aidanrakentajille riittää töitä myös tulevaisuudessa.