Ukraina ei päästä Venäjän avustusrekkoja maahan

Taistelut edenneet ratkaisuvaiheeseen, Ukraina pelkää Venäjän armeijan hyökkäystä.

Venäjä lähetti maanantaina Moskovasta Itä-Ukrainaan humanitaarisen avustussaattueen, johon kuuluu sen mukaan 280 rekkakuormallista elintarvikkeita ja lääkkeitä, 12 000 makuupussia ja 69 kannettavaa sähkögeneraattoria.

Ukrainassa pelätään, että Venäjän presidentti Vladimir Putin käyttää humanitaarisen avun turvaamista tekosyynä sotilaalliselle väliintulolle Itä-Ukrainassa. Venäjä vakuutti, ettei saattueeseen kuulu sotajoukkoja. Ukraina ilmoitti kuitenkin, ettei se päästä venäläisiä rekkoja rajan yli, vaan jatkokuljetus pitää jättää Punaisen Ristin hoidettavaksi.

”Saattue ei ole Punaisen Ristin sertifioima”, Ukrainan armeijan tiedottaja Andriy Lysenko kertoi toimittajille Kiovassa. ”Käymme alustavia neuvotteluja, koska alueelle on saatava humanitaarista apua niin pian kuin mahdollista.”

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä on keskittänyt rajan tuntumaan 45 000 sotilasta, 160 tankkia, 1 360 panssaroitua ajoneuvoa, 390 tykkiä , 150 raketinheitintä, 192 hävittäjälentokonetta ja 137 taisteluhelikopteria. Ukrainalaisten mukaan Venäjä on myös jatkanut ukrainalaisten asemien tulitusta Venäjän puolelta.

Kuukausia jatkuneet taistelut ovat aiheuttaneet Itä-Ukrainassa vakavan humanitaarisen kriisin. Lähes 850 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Heistä valtaosa on paennut Venäjälle.