Kiinassa purkillinen puhdasta ilmaa taittuu taiteeksi

Ilmansaasteita saa kritisoida julkisesti, toisin kuin monia muita asioita.

ilmansaasteet
Teksti
Mari Manninen

Sumu ei paksunnakaan ilmaa vaan saastesumu, tajusivat kiinalaiset vasta muutama vuosi sitten. Ensin Yhdysvaltain Pekingin-lähetystö alkoi mitata ja julkaista Pekingin ilmanlaatulukuja, jotka olivat usein katastrofaalisia. Sitten Kiinan some alkoi kuhista, ja lopulta vuoden 2013 alussa sensuurikoneisto antoi toimittajien kertoa pekingiläisille, että he hengittävät jopa tappavaa ilmaa.

Se järkytti pekingiläisiä. Yhteiskuntakriittiset taiteilijat ja aktivistit tarttuivat aiheeseen. Näyttelyssä kuin näyttelyssä alkoi olla maalauksia ja grafiikkaa saasteiden syistä ja seurauksista. Kaduilla esiintyneet performanssitaiteilijat, kuten imurimiehenä tunnettu Nut Brother ja hääpukunainen Kong Ning, ovat keränneet huomiota Kiinan mediassa. Saasteista saa kertoa julkisesti, monesta muusta epäkohdasta ei.

”Saasteet on turvallinen aihe”, Nut Brother sanoo.

Hän pääsi jopa Taivaallisen rauhan aukiolle, Kiinan pyhimpään paikkaan, imuroimaan ilmaa taideteostaan varten. Yleensä aukion vartijat lopettavat alkuunsa kaikenlaisen erikoiselta näyttävän toiminnan.

Kun Nut Brother yritti myöhemmin tehdä terrorisminvastaisen työn sulatetuista aseista, poliisi kielsi. Kong Ningin aiempia maalauksia kuolemantuomiota vastaan ei voinut näyttää kuin hänen ateljeessaan.